Piwo Grodziskie

PIWO Z GRODZISKA

 Źródło zdjęć i informacje
facebook.com/grodziskie grodziskie.com  browarwgrodzisku.pl

 

Grodziskie to jedyny polski styl piwa – to piwo, które narodziło się w naszym kraju. To polski wkład w historię i rozwój piwowarstwa na świecie.

Zgodnie z tradycją oryginalne piwo z Grodziska jest warzone tylko w jednym miejscu – w Grodzisku Wielkopolskim. Warzone zgodnie z grodziską recepturą: na wodzie z Grodziska, grodziskich drożdżach i słodzie pszenicznym dymionym drewnem dębowym.

Zwane „polskim szampanem wśród piw”, ze względu na wysokie wysycenie naturalnym CO2, dzięki powtórnej fermentacji piwa w butelce, jego perlistość oraz wyjątkowy smak.

Grodziska woda – od wieków jej właściwościom przypisuje się unikalny smak piwa z Grodziska Wielkopolskiego. Skład mineralny wody grodziskiej idealnie wydobywa goryczkę w piwie i przyczynia się do kształtowania jego pełni smakowej.

Grodziskie drożdże – to sekretny składnik, który był przez lata utrzymywany przez piwowarów, z myślą o odrodzeniu grodziskiego stylu piwa. To specjalny szczep drożdży górnej fermentacji używany wyłącznie do fermentacji piwa grodziskiego. Do fermentacji naszego piwa używamy oryginalnych drożdży grodziskich, które są „prawnukami” drożdży używanych przez wieki do warzenia tego wyjątkowego piwa.

Słód pszeniczny dymiony – specjalnie przygotowywany słód pszeniczny – ułożony na siatkach i powoli suszony dymem drewna dębowego. Ta rzemieślnicza i pracochłonna metoda suszenia nadaje naszemu słodowi szlachetnego, dymnego charakteru.

Polski chmiel – aromatyczny chmiel lubelski, który idealnie komponuje się̨ ze dymionym słodem i przywołuje najlepsze wspomnienia o piwie z Grodziska Wielkopolskiego.

 

PIWO GRODZISKIE

 

Oryginalne piwo grodziskie, które wraca po latach, aby wskrzesić legendę jedynego polskiego stylu piwa. Zwane „szampanem wśród piw”, ze względu na wyjątkowy smak i wysoką jakość.
Warzone według tradycyjnej grodziskiej receptury na wodzie grodziskiej, grodziskich drożdżach i w 100% ze słodu pszenicznego suszonego dymem z drewna dębowego, z dodatkiem aromatycznego chmielu Lubelskiego

  • lekkie, pszeniczne dymione,
  • szlachetny, charakterystyczny dymiono-chmielowy smak i aromat,
  • wyrazista, przyjemna goryczka,
  • wyjątkowa jasna, słomkowo-złota barwa,
  • wspaniale gasi pragnienie, o każdej porze dnia. Orzeźwiające, a zarazem bogate w smaku. Idealne do posiłku,
  • refermentowane w butelce,
  • wysoko wysycone naturalnym dwutlenkiem węgla,
  • z osadem drożdżowym na dnie butelki,
  • niepasteryzowane.

Piwo z Grodziska tradycyjnie podawane było w specjalnie stworzonych do tego piwa – wysokich kielichach, a odpowiednie nalanie piwa grodziskiego jest sztuką, po której można poznać wytrawnego piwosza. Dołącz do tych, którzy wiedzą jak podawać Piwo z Grodziska.

 

AlkoholEkstraktPojemność butelkiTemperatura serwowania
3,1% obj. (2,5% wag.)7,7% wag.400 ml3-5°C

 

Źródło zdjęć i informacje:browarwgrodzisku.pl

PIWO GRODZISKIE W STARYCH REKLAMACH

 

http://www.grodziskie.com/galeria/zdjecie/reklamy-4

Źródło zdjęć i informacje:grodziskie.com

Dodatkowe  informacje:facebook.com/grodziskie

 

Zostaw odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pin It on Pinterest

Shares
Share This