Winnica Adoria Zachowice
Winnica Adoria jest prowadzona przez jej właściciela, Mike’a Whitney i grupę współpracowników. Mike urodził się wśród winnic Kalifornii, po czym przeprowadził się ze swoją rodziną do stanu Washington w czasie, gdy winnice tego stanu zaczynały być wyzwaniem dla kalifornijczyków w walce o tytuł najlepszych winnic Ameryki. W 1995 roku zamieszkał w Polsce. Jego przeznaczeniem było połączyć miłość do wina i wiedzę o nim z idealnymi warunkami południowo-zachodniej Polski. Dlatego stworzył Winnicę Adoria.
Nieprzypadkowo wino Adoria jest określane przez ekspertów jako wino klasy światowej. Wybraliśmy najwyższej jakości szczepy winorośli Chardonnay, Pinot Noir i Reisling. Mike długo poszukiwał idealnego miejsca na winnicę współpracując z uznanymi w świecie specjalistami w dziedzinie winiarstwa. Półtora roku i 300 odrzuconych lokalizacji później znalazł odpowiednie miejsce – Zachowice. Rozpoczęliśmy budowę pierwszej w Polsce winnicy na światowym poziomie. Zakupiliśmy oryginalny projekt, wybudowaliśmy winiarnię i sprowadziliśmy nowoczesne maszyny. Stworzenie winnicy i uprawa winorośli w kraju, w którym nie ma dobrej infrastruktury dla producentów wina jest niemałym wyzwaniem. W Stanach Zjednoczonych wystarczy skorzystać z przewodnika „Wines and Vines”, aby znaleźć dostawców i podwykonawców. Tutaj musieliśmy zaczynać od zera, co oznaczało podróże po całej Europie i spotkania z dostawcami sadzonek winorośli oraz urządzeń do produkcji wina.
„Zdecydowanie nie dokonałem tego sam”- mówi Mike Whitney – „Miałem szczęście pracować ze wspaniałym zespołem najwyższej klasy specjalistów – między innymi z konsultantami z Oregon State University ze Stanów Zjednoczonych, z Uniwersytetu w Sienie w Toskanii, a także ze ekspertami i dostawcami z Włoch, Niemiec, Francji, Portugalii oraz Stanów Zjednoczonych. Otrzymałem także wsparcie od lokalnego zespołu projektantów i podwykonawców, dzięki którym została wybudowana pierwsza nowoczesna polska winiarnia.”
Doświadczenie nauczyło Mike’a, że warunkiem powstania dobrego wina jest stworzenie dobrej winnicy. Winnica Adoria to połączenie tradycyjnych technik uprawy winorośli i produkcji wina z najnowszą technologią. Jeśli przyjedziesz do Adorii, zobaczysz, że nasze wina leżakują w dębowych beczkach obok których stoją najnowocześniejsze urządzenia do produkcji.
Wina dostępne w Carmen24 Delikatesy
Pinot Noir 2013
To bogate czerwone wino jest pełne smaku i zapachu owoców. Po doświadczeniach z naszym winem z 2005-2013 roku już wiemy, że Pinot Noir Adoria jest wyśmienite dziś i będzie coraz lepsze z upływem czasu (Wino, czerwone, wytrawne)
Riesling 2013
Dominują aromaty cytryny i limonki, nuty miodu i rodzynek. W ustach świeże z wyraźną kwasowością (Wino, białe, wytrawne)
Riesling 2013 półsłodkie
Szlachetne winogrona, z których powstał ten trunek zebraliśmy później niż zwykle, aby rozwinąć bukiet aromatów i paletę słodkiego smaku. Wyczuć w nim można nuty minaralne, owoców cytrusowych i ananasa (Wino, białe, półsłodkie)
Bacchus
Owoce, z których zostało zrobione wino, zebraliśmy we wrześniu 2012r. To był dobry czas dla winorośli – długie lato, z małą ilością deszczu. Później wino leżakowało w beczkach ze stali nierdzewnej. Znajdziesz tu orzeźwiający smak limonki i brzoskwini, połączony z niską kwasowością. Bacchus jest doskonałym uzupełnieniem nowoczesnej kuchni, preferującej świeży smak lokalnych składników. Znakomicie pasuje do dań z kurczaka, pieczonej wieprzowiny i łososia (Wino, białe, wytrawne)
Źródło:
Winnica Adoria